Häst

Vid all behandling skall hästen vara torr och ren och vanligtvis krävs 3-5 behandlingar för att få en bestående förbättring, beroende på typ av skada/åkomma. Undersökning och behandling sker alltid i samråd med ägaren/tränaren. För att få ett bra resultat är det viktigt att orsaker till problemen elimineras samt att rekommendationer följs. Tillsammans kan vi få ett bestående resultat!

MASSAGE-Genuin Svensk Massage
GSM är en djupgående form av massage, oöverträffad vad det gäller att förebygga och rehabilitera muskelspänningar.
GSM bygger på selektiv muskeltöjning, vilket innebär att man provocerar, töjer och dränerar varje muskel/muskelgrupp för sig.
Detta ger snabba och bestående resultat.

Massage:
# ökar blodcirkulationen och lymffunktionen, påskyndar läkningsprocesser
# normaliserar muskel och bindvävs spänningar
# minskar smärta, verkar både stimulerande och lugnande

Massage kan vara lämplig vid:
# muskelspänningar/stelhet/rörelseinskränkningar/störningar i rörelse mönstret
# motstånd i arbetet/plötslig nedsatt/prestationsförmåga/attitydproblem/nervositet/stress
# efter skada på muskel/sena/ligament

Massage skall inte ges vid:
# feber, infektioner, eller kort efter vaccinationer, hudsjukdomar
# i det akuta skedet av luxation/bristning/fraktur
# tidigare än 1-2 veckor efter cortison eller antibiotika behandling

Hästens reaktion på behandling
För en häst med låg vävnadsstatus svarar kroppen vanligen med en kraftigt ökad genomblödning i det berörda området. Detta medgör frigörande av slaggämnen och därmed en viss svullnad. Den masserade kroppsdelen kommer således att bli trycköm, i vissa fall stel. Stelheten släpper snabbt, max ett dygn efter behandlingen. Under förutsättning att lymfsystemet klarar den ökade belastningen. Det tryckömma tillståndet kan finnas kvar mellan 1-5 dagar. Ömheten kan komma samma dag eller i svåra fall efter 2-4 dagar. Allt beroende på status.
Häst som masseras regelbundet och med hög vävnadsstatus upplever bara en positiv känsla, båda psykiskt och fysiskt. Allt mellan ovan nämnda stadier kan förekomma. Hästens reaktion är således helt kopplat till den status hästens kropp befinner sig i. Det samma gäller vid behandling av skador. Det finns således inga givna regler eller normer för hur hästen svarar eller reagerar på behandlingen, ej heller på hur snabbt lymfsystemet kan arbeta, främst då det gäller att bearbeta ödem och gallor.

STRETCH
En väl utförd stretch återger det normala rörelseomfånget i leder och minskar därmed risken för skador.

ELEKTROTERAPI 
(karens 96h)
En smärtfri behandlingsform med få begränsningar där man använder sig av Galvan och Diadynamiska strömmar, ej att förväxla med TENS.
Med elektroterapi kan man behandla tvärs igenom en led eller genom kroppen, en behandlingsform där man når skador som man annars inte kommer åt så lätt.
Fungerar lika bra på led- som muskel- och senskador.
Elektroterapi är effektiv för att öka syresättning och cellförnyelse vilket förbättrar läkningsprocessen på skador och nedsatt muskelfunktion samt är smärtlindrande.

Elektroterapi skall inte ges om hästen har metall i kroppen!